4 січ. 2013 р.

Cвятвечір в українській родині

   За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері, напередодні Різдва, з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-вечором і припадає на 6 січня. Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн і східного і західного обрядів, та одне з найважливіших родинних свят, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.
   Протягом всого дня напередодні Різдва не можна  їсти, доки на небі не зійде перша вечірна зірка, яка знаменує собою народження Христа.
   До святкової вечері готуються   заздалегідь . На стіл, що на покутті під образами, розстеляють чисте сіно, яке застеляють лляною скатертиною і тоді вже ставлять горщики з кутею, узваром та іншими пісними стравами. На пілогу стелять солому, або сіно, які виносять  з хати на  третій день  Різдва і палять біля воріт, або в садку. Перед Святою вечерею вносять до хати дідуха - обжинкового снопа.
   На Святий вечір готують 12 страв : різдвяну кутю з товченої пшениці, узвар, горох, квасолю, смажену капусту, рибу, вареники, картоплю, гриби, кашу гречану, голубці, коржі з маком. У цій багатій, але пісній вечері, господиня  представляла найголовніші плоди поля, городу і саду, ніби звітувала новому рокові за свій  багатий врожай у минулому році.
   Про українські звичаї і традиції, про святкування свят зимового циклу ви зможете дізнатися більше цікавого із літератури, представленої на народознавчій виставці "Святий вечір в українській родині".

Немає коментарів:

Дописати коментар